Utflykter på Costa Blanca med Bippan

För dig som redan befinner dig på Costa Blanca, bor här stadig eller bara är på besök, erbjuder jag mig att vara din ”kompis” över en dag.

I mina många års erfarenhet av att leda veckolånga resor för svenska grupper har jag sett hur mycket de uppskattar att bli tagna till mina smultronställen, gå på stigar som de själva inte skulle hitta, höra mina berättelser om vilka skillnader i seder och bruk som jag upplever mellan Sverige och Spanien, spanska sägesätt som låter roliga i svenska öron, lite om spansk historia och mycket om det som växer här, speciellt det som går att äta, och kanske även få göra sin egen örtolja!

Jag erbjuder nu mina tjänster till dig som redan finns på plats. 3-4 timmar är vi tillsammans, vi kan gå en promenad längs med stranden eller uppe i bergen, vi kan ta en fika tillsammans, kanske äta någon typiskt medelhavsmat…


PRIS 1/2 dag:
35€ p/p

Här föreslår jag en del teman och möjligheter, som kan göras om efter era behov, era intressen och hur långt ni vill gå. Hör av er så pratar vi om vad som skulle passar er bäst!

bippan@vandraispanien.com

  

Det odlas hela året. Altea.

Här i Altea bor jag, bland odlingar av apelsin, japansk mispel, mandel, oliv och johannesbröd. Här kan man odla sallad och även tomat på vintern. Vi tittar på olika träd och växter, samt provsmakar lokala godbitar gjorda på just det som finns runt oss. Vi provar även på olivoljor i olika årgångar från en egen olivlund.

Kontasternas landskap. Villa Joyosa.

Jag kan berätta om det torra landskapet och det som växer där som agave, rosmarin och espartogräs. Vi ser det turkosblå havet och vackra sandständer. Vi går från romesk gravplats till moderna skyskrapor. Jag bjuder er på agavesirap, lokal choklad och en speciell vit dryck som ni kanske aldring har provat förr….

Terrassodlingar och klippiga berg. Tárbena.

Här berättar jag om mallorkaborna som flyttade hit på 1500-talet och har satt sina spår här. Jag berättar om hur de nyplockade oliverna pressas till olja, här i Tárberna har oljan utvunnits på det traditionella sättet, som har anor flera tusen år tillbaka. Vi följer siluetterna av de klippiga bergen och förundras av hur de kunde bygga alla dessa odlingsterrasser på så svårtillängliga områden.

Mistelavinet. Jalón.

Här odlas den söta moskatelldruvan och görs mistela, det söta dessertvinet som ofta bjuds på efter en måltid. Rad efter rad av vinrankor, som på vintern ser helt gamla och döda ut, medans på våren springer de gröna små bladen fram och på hösten, efter vinskörden, är bladen röda och bruna. Jag berättar om Golgatakullen som vi besöker, om begravniningsplatsen och de typiska spanska namnen och deras två efternamn.

Moriska borgar. Guadalestdalen.

Vi gör ett kort besök i den lilla byn Guadalest, som faktiskt är Spanienes tredje mest besökta turistort. Väl värt ett besök. Vi ser siluetterna av gamla moriska försvarsborgar högt uppe på bergen. Sedan ger vi oss ut i naturen, där vi kan känna oss långt borta från allt turistliv. Vi plockar rosmarin och promenerar i sakta lunk, eller i raskare takt och lite längre. Här odlas mandel och oliv. Visste ni att det finns flera olika sortes mandlar, och flera hundra olika olivsorter? Om ni vill kan vi förlänga vistelsen och stanna till på en restaurang och äta lokal mat.

Getstall blir vandrarhem. Confrides.

Vi åker upp i bergen, går på steniga stigar och i branta backar, eller bekvämt på en grusväg. Utsikterna här är hisnande. Vår mål är en gård på 900 m höjd. Jag berättar om dess utveckling, som jag hela tiden har följt på nära håll, från ett getstall i runier till ett mycket vackert hus, dit många svenskar har kommit på kurs och nu till och med ägs av svenskar! Och plocka gärna med er timjan hem.

Körsbärsdalen. Vall de Laguart.

I mars blommar körsbärsträden och redan i maj kan man skörda körsbären. Jag kan ta er till ett leprasanatorium och berätta dess histora. Vi kan gå på trappsteg ute i naturen som morerna byggde för 1000 år sedan. Vi kan lyssna på tystnaden. Och smaka på oljekakor med anis.