VÅRENS MEDELHAVSNJUTNINGAR

20-27 april 2018. Strövtåg.

Börja våren under en glittrande spansk vårsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker samt en hel del ledig tid för att bara få vara – en lång siesta!

Kom närmre de lokala vanorna. Prova den mediterranska maten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien. Under den här resan har vi många olika teman; Medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna.

Vi bor i Altea, en liten charmig stad på Spaniens östra kust som upptäcktes av konstnärer på 1960-talet för dess inspirerande omgivning, vackra miljö och det klara ljuset. Fortfarande finns här ett aktivt konstnärs-och hantverksliv. Stranden är full av vita, vackra, runda stenar och tack vare att det inte är en sandstrand blev det ingen turistinvasion här på 70-talet. Staden har lyckats behålla sin ursprungliga karaktär och är fortfarande ett fiske- och jordbrukssamhälle, även om nu turismen är den viktigaste inkomstkällan.

Vi bor bekvämt på fyrstjärniga Hotel Cap Negret. På bekvämt gångavstånd, 1,5 kilometer från Alteas stadskärna, ligger det vackert precis vid havet. Sitt på balkongen och vila blicken mot horisonten där det solglittrande havet möter den blå himlen medan vågorna brusande sköljer in över stenarna. För den som väljer att gå upp tidigt är färgspelet i soluppgången slående.

För att ta hand om oss lite extra denna vecka börjar dagarna med ett pass rörelseövningar, liknande chi gong, så vi mjukar upp och sträcker på oss innan dagens utflykt. Några eftermiddagar har vi Feldenkraisövningar, som genom enkla naturliga rörelser lär hjärnan hur kroppen fungerar optimalt.

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi mötta av vår kock Emilia Moratinos som bjuder på picknicklunch, en fröjd av smaker. För den som vill finns det möjlighet att de lediga kvällarna äta middagen på hotellet eller besöka någon av de närliggande restaurangerna. I Altea stad finns också många restauranger att välja mellan.

På våra utflykter strövar vi ca 6 – 14 km i lugn takt med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara för klimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet, få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan och Lomi Norberg, mor och son, har bott i Spanien i 28 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera