DONAUS CHARM, NATUR OCH KULTUR I BUDAPEST

6-11 juli 2017.

Tack för allt ni visade oss, det var en fantastisk resa med kunniga och trevliga guider. Mycket intressant att lyssna på allt ni hade att berätta. Vi hann med så mycket mer än man hade kunnat drömma om, det känns som mycket mer än en vecka med tanke på allt vi hann se och uppleva.” Läs mer från våra resenärer i vår gästbok.

_donau skiljer buda från pest

Budapest räknas som en av Europas vackraste storstäder. Trots att Ungerns historia är fylld av invasioner utifrån, så tar sig alltid ungrarna upp igen och lever vidare sina liv. Staden blomstrade och mycket byggdes på slutet av 18oo-talet, stora delar förstördes under andra världskriget, upprustningen gick sakta under kommunismen. Men nu blomstrar staden igen. På sommaren fylls stadens alla kaféer, serveringar och pubar, utelivet är stort. Vi ska njuta av kafélivet, beblanda oss med ungrarna, strosa i det livliga judiska distriktet och besöka några ruinpubar som är ett typiskt ungerskt fenomen.

Våra ungerska guider Tolmi Szil och István Mizser kommer på svenska och engelska föra in oss i Ungerns historia, detta land som ligger mitt i, och därför blir invaderat från än den ena, än den andra. Vi ser Hjältarnas torg, åker den gamla tunnelbanan som är den äldsta efter Londons och nu en del av Världsarvet, ser det otroligt stora och pampiga parlamentet, går över Budapest broar, ser staden från Gellerthöjden, promenerar på Margaretaön och mycket mer.

Budapest är en pampig stad, har en mångfald av vackra ståtliga byggnader, tjusiga broar, stora avenyér, och Donau som flyter fram och delar Buda och Pest. Det finns det tjusiga, och precis bredvid det mycket nedslitna, eller innanför en enkel port kan man hitta en pärla. Det är bara att leta på, mycket spännande går att hitta! Vi går och går och går, så ha bra skor på fötterna! Gåendes kan vi se så mycket mer än från en turistbuss!

széchenybadet

Budapest är kännt för sina många termalbad och gemensamt går vi till det stora flotta Széchenyibadet och spendera hela förmiddagen där i bassänger med temperaturer mellan 16-40 grader, både inomhus och utomhus. Det finns också många olika bastur att prova på, t.ex. färgterapi- och ångbastu.

Du kan också gå på museer, i små roliga affärer, åka spårvagn genom hela staden, och mycket annat som du kan hitta på på den lediga tiden, tillsammans med dina nya bekantskaper på resan. Eftersom alla kommer utan att känna någon blir det en fin gruppsammanhålling och det är lätt att bli vän med helt nya människor.

Donaus krök

Vi tar oss också några dagar utanför staden, till lugnet i skogen, bland kullarna, vid Donau. En dag vandrar vi upp på Budaberget där vi har utsikt över staden och omgivningarna. En dag paddlar de som vill drakbåt (alla i samma båt) på Donau. Vi fikar på små charmiga kaféer. Vi vandrar på mjuka stigar, ser utsikten av ett hav av gröna kullar, Vi får äta gulaschsoppa ute på landet, nära storstaden men ändå så långt bort….

Du kommer som turist, men du beblandar dig med ungrarna, på tåg och spårvagn, på gator och torg, på ruinpubar och kaféer. Vi lyssnar på deras speciella språk, som vi inte kan gissa oss till något och som har hela 44 bokstäver och 14 vokaler i alfabetet! Vi får också veta mer om hur de lever idag. Tillsammans provar vi på det ungerska köket, där paprikan är huvudkryddan. Vi provar ungerska viner, både det röda fylliga och det kända söta Tokajvinet.

saluhalle

Guider på resan är Bippan Norberg, vandringsguide i Spanien, som har en över 36 årig historia med Ungern; hennes svenskfödda dotter, Tolmi Szil, som bott i 16 år i Budapest, hennes pappas hemstad; samt ungraren István Mizser (bägge utbildade Budapestguider). De kommer att guida Budapest med omgivning genom att väva in sina personliga historier i guidandet. Du får se det som alla turister ser, men kommer också att komma till ställen dit turisterna inte hittar.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera