SIERRA NEVADA & GRANADA

17 – 24 oktober 2018. Favoritresor.

La Alpujarra kallas Sierra Nevadas sydsluttning, som väter mot Medelhavet. Det ligger i Granadas provins. På nordsidan av Sierra Nevada ligger skidorterna, men här på sydsidan skiner solen nästan året om och de höga bergens snö smälts till vatten som hela året porlar i bäckarna. Det mest slående är kanske porlandet av vatten, i vattenfall, bäckar, bevattningskanaler och källor. Dag och natt, hela året om.

Las Alpujarras

Här har jag vandrat med svenskar för Favoritresor i många år nu, upp och ner för backarna, och härligt trötta har vi varit på kvällarna! Nu är det en kombination strövtågs- och vandringsresa. För dig som gärna vi se denna vackar plats och som gillar att vara ute i naturen. Men som vill ta det lite lugnare. Vi går färre km per dag och i ett mycket lugnare tempo. Det går dock upp och ner, så du bör ha bra knän! Vi tar det lungt och tid finns att sitta i en backe och njuta av utsikten, fotografera, måla, etc. Och för den som vill finns det möjlighet att någon dag göra en längre vandring.

Hotel "Las Terrazas" - Bubión

Här bor vi på ett litet gemytligt familjeägt hotell, tvåstjärniga Las Terrazas i byn Bubión, på 1300 m höjd. Från hotellets terrass är utsikten hisnande, åt ena hållet Poquiera ravinen och ända ner till Medelhavet, åt andra hållet de på vintern och våren snöklädda höga topparna på över 3000 meter. Den högsta toppen på nästan 3500 m är den högsta på Iberiska halvön. De små vitkalkade byarna har kvar den traditionella arkitekturen, som härstammar från den tid då berberna bodde här under den moriska tiden. Liknande hus kan du endast hitta i Atlasbergen i Afrika! Kanske är de högsta topparna snöklädda, men vi njuter av värmen i solen och vi plockar valnötter och äkta kastanjer.

Dessa tre vita byar levde ett rätt isolerat liv ända fram till1950-talet. Hit kunde man endast komma gåendes eller ridandes på en åsna. På 50-talet kom landsvägen och från 80-talet har det blivit moderna byar med alla slags bekvämligheter, men som håller kvar sin charm, sitt lokala byliv och där man ännu kan se getter och åsnor på gatorna. Våra dagsvandringar går mellan de olika byarna. Vi besöker byns folklivsmuseum, där vi lär oss mer om det lokala livet. Vi ser på det lokala hantverket, som även det har anor från den moriska tiden och provar på den lufttorkade skinkan, ortens specialitet.

Under våra strövtåg, på någon vacker plats så dukar vi upp picknicklunchen, där ni får chans att prova på nya smaker, av lokala varor.

Några dagar äter vi  tillsammans på olika restauranger där vi provar på det lokala köket.

En dag tar vi vila från vandrandet och åker till Granada. Med svensktalande lokalguide ser vi Alhambra, det moriska slottet, som är ett oöverträffat exempel på den moriska byggnadskonstens förfinade estetik.

Granadas Alhambra. Foto: Lars Jansson 2011

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera