OLIVPLOCKNING, MAT & STRÖVTÅG

Ingen resa planerad.

OlivasI november börjar oliverna mogna på sina träd, en värdefull frukt som skänker oss det rinnande guldet ”Olivoljan”. Oliven är en mycket viktigt ingrediens i medelhavskosten och är högt hyllad för sina hälsosamma egenskaper. Njutbara vandringar i härligt medelhavsklimat kombinerat med mat och läran om den fantastiska oliven är några av de upplevelser vi får vara med om under veckan i Altea.

Altea är en mysig spansk småstad vid havet på Costa Blanca-kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad där de vita husen klär kullen som på toppen kröns av kyrkan med sin blåvita kupol. Gamla staden har lyckats bibehålla sin genuina spanska charm med de smala gränderna, nästan helt fria från biltrafik, och Altea har också en härlig strandpromenad att strosa längs med.

Tillsammans med vår guide Bippan Norberg, som flydde vinterkylan i Sverige och bosatte sig här för över 25 år sedan, väntar en spännande vecka där hon tar oss till några av hennes smultronställen, vi får en inblick i medelhavskulturen och livet i en spansk småstad.

Spanien är den största olivproducenten i världen och vi kommer att lära oss mer om denna frukt under veckan som kommer. Olivoljan, som också går under namnet det rinnande guldet, har stor betydelse i den spanska matkulturen. I en spansk familj går det åt mycket olja, då det nästan enbart används olivolja i hushållen. Oljan anses vara en av anledningarna till den långa medellivslängden i Spanien och har dokumenterade hälsofördelar då den består av t.ex. antioxidanter och har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Den svarta och gröna oliven kommer från samma träd och det finns flera hundra olika olivsorter. Det är de gröna, omogna oliverna som ger den mest smakfulla och mest hållbara oljan. Att plocka oliver kallas att ”mjölka trädet” vilket vi får vara med om under en dag. Vid olivskörd lägger man ut nät under träden för att sedan mjölka det. Vi plockar oliver tillsammans, får se hur man framställer olivolja och alla får med sig sin egen olja hem från de oliver vi varit med och plockat. Vi gör även aromatiserade oljor avsedda för matlagning och massage smaksatt av citron, timjan, vitlök, rosmarin m.m. Vi passar också på att samlas vid paellaformen och ser hur man lagar en av Spaniens paradrätter, Paellan.

trilladora

Den dagen vi plockar oliver uppe i bergen har vi utsikt över topparna som är mellan 1200 och 1500 meter höga. Uppe i bergen besöker vi även olivpressen där ser vi på när bönderna kommer med sina små traktorer och vagnar fullastade med oliver. Vi får ta del av hela den historiska olivoljeprocessen, från begynnelsen med de gamla stenpressarna och espartogräskorgarna till dagens moderna oljetillverkning. Vi ser olivträd som är många hundra år gamla och fortfarande ger full skörd. I bergen tar vi oss också en tur på små stigar, vandrar och ser på utsikterna.

Den lokala matmarknaden är väl värt ett besök. Här bågnar stånden av färska frukter och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar och lockar kunderna till just sitt stånd. Här kan vi begrunda och provsmaka oliver i olika storlekar och färger. Lokalborna fyller sina dra-maten och passar på att träffa vänner. Att vara social är lika viktigt som att handla mat.

Mandariner

Vi beger oss ut i naturen i Alteas omgivning och vandrar i lugn takt, både i odlingsdistrikten och uppe i bergen ca 6 – 11 km. God grundkondition behövs för att få en bra reseupplevelse men vi går i lugnt takt och njuter av de vyer vi passerar.
I slutet av november råder höst även här och uppe i bergen kanske vi får möjlighet att se träd i höstfärgernas prakt. Nere vid kusten märker man inte mycket av hösten, träden är alltid gröna. Mandarinerna är mogna och lyser orange mot den djupt gröna färgen i citrusträdens blad. Även en del apelsiner lyser på träden, även om de ännu inte är så söta och goda som de blir längre fram när de väl mognat.

På våra vandrigar dukas det upp picknicklunch, ofta vegetarisk lagad mat, med oliver, chorizo, patéer, getost, vitlök, spansk omelett, mandel och mycket mer.

Vi bor på Hotel San Miguel, ett mycket enkelt familjeägt hotell, där olivoljan på bordet kommer från deras egen odlingar. Hotellet har ett härligt läge vid havet och gångavstånd till allt vad denna stad har att erbjuda. Ett härligt klimat på mellan 10 – 21 grader väntar oss under en vecka i spanskanda och härlig gemenskap. Välkomna!

I priset ingår direktflyg Stockholm – Alicante t/r, flygskatter, transfer flygplatsen – hotellet t/r, sju övernattningar, del i dubbelrum, sju frukostar, fyra picknickluncher, fyra måltider inkl. vin, fem guidade aktiviteter så som strövtåg, olivplockning och matdemonstrationer, bussresor, svensk vandringsguide, skatt.

 

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera