HÖSTENS MEDELHAVSNJUTNINGAR & OLIVER

16 -23 november 2018. Strövtåg.

Medelhavsnjutningar, vanor och “hemligheter” i Spanien.

När det är som mörkast i Sverige kan det vara härligt att få njuta av det som Medelhavstrakten har att bjuda på: ljuset, havet, bergen, frukterna, olivoljan och vinet, så klart! Kombinerat med mycket vistelse utomhus, promenader, besök bland odlingar, doften av hav, förhoppningsvis en del sol, olivplockning och mycket mer.

På den här resan kommer du närmre de lokala vanorna. Du prövar den mediterranska maten: paella, tapas, och mycket annat mindre känt. Njuter av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i Spanien.

Våra teman under veckan är:

-Medelhavet. Promenad längs med havet, besök i fiskehamnen och fisk på restaurangen.

Olivoljan. Vi går till en olivlund där vi får vara med och plocka oliver. Vi följer med till olivpressen och ser hur olivern förvandlas till det ”rinnande guldet”, högt uppskattat i medelhavskosten. Vi ser både gamla och nya olivpressar. Vi ser 1000 årigt olivträd, med sin knotiga stam, som fortfarande ger full skörd. Vi provsmakar olika oljor. Och du får med oss hem en flaska av vår olja! 

-Vin: ”Ett glas om dagen…” Vi promenerar bland vinodlingar och får smaka på olika viner, speciellt det lokala söta moskatellvinet.

-Berg och vyer.  Här möts havet och bergen, bergstoppara är över 1000 m höga, med spännande formationer. Vyerna är hisnande. Vi strosar och tar in landskapets skönhet, med tusentals odlingsterrasser och bevattningskanaler. För de som vill finns möjlighet till en längre vandring.

-Frukter. Mandarinerna är mogna och apelsinerna börjar mogna på sina träd. Apelsiner så långt ögat når, de lyser orange mot den mörkgröna färgen på trädets blad. Det finns också granatäpplen, kaki och avokado, och vi provsmakar. Den japanska mispeln blommar, för att nästa år ge sin solgula frukt.

-Promenader. Vi är mycket ute i naturen och promenerar 4-10 km om dagen i lugn takt. Ofta gör vi två grupper, en går kortare och än längre.

-Gott och nyttigt. Mycket närodlat i picknicken med många nya smaker och rikligt med Mediterranska läckerheter på restaurangerna. 

Vi bor i Altea, en liten vit stad mellan Valencia och Alicante, på Spaniens östra kust. Inramad av berg i norr och väst och syd är denna stad med dess varma medelhavsklimat och närheten till havet en perfekt startpunk för våra utflykter. Altea är en charmig liten stad som upptäcktes av konstnärer på 1960-talet för dess inspirerande omgivning, vackra miljö och för det klara ljuset. Fortfarande är det ett aktivt konstnärs-och hantverksliv i staden. Stranden är full av vita, vackra, runda stenar och tack vare att det inte är en sandstrand blev det ingen turistinvasion här på 70-talet, som på så många andra ställen vid Medelhavskusten. Altea har lyckats behålla sin ursprungliga karaktär och är fortfarande ett fiske- och jordbrukssamhälle, även om nu turismen är den viktigaste inkomstkällan.

På våra utflykter upp i bergen doftar det av rosmarin och timjan. Utsikterna är hisnande över ett hav av blå berg och Medelhavet i bakgrunden. Uppe i bergen råder lugnet, all massturism känns långt borta. Vi är helt allena med naturen och de fantastiska vyerna Topparna ligger på 1200-1500 meter. Här finns ruiner av gamla tusenåriga moriska borgar. Här anlade morerna för över tusen år sedan odlingsterrasser och bevattningskanaler, som fortfarande är i bruk och de planterade mandel- och olivträd.

På våra utflykter bjuds vi på medelhavsmat. Våra guider plockar upp oliver, get- och fårost, mandlar, fikonkaka, chorizo, kronärtskockor och mycket annat. Några dagar går vi tillsammans på restaurang. Vi går till restauranger som spanjorerna själva går till, ställen som ni kanske inte skulle hitta till och så har något alldeles speciellt att bjuda på. Andra kvällar har ni tid att på egen hand utforska det stora utbudet av restauranger som staden har att erbjuda.

Vi bor i Altea på familjedrivna Hotell San Miguel, med ett suveränt läge precis vid havet. De som väljer havsutsikt kan se soluppgången direkt från rummet! Hotellet är mycket enkelt, med dusch och WC på rummet. Vi har valt San Miguel, trots att det är enkelt, just pga den familjära stämmningen, det vänliga bemötandet, att lokalborna också kommer dit och äter sin frukost eller tar sitt kaffe och konjak till frukost. Även om de tycker att vi är väldigt konstiga som äter så mycket på morgonen har de för vår räkning framställt en bra frukost med yogurt och mysli, bröd, skinka och ost, ägg och färskpressad apelsninjuice. På helgerna blir det fullt hus, just av Alteabor som äter sin traditionella söndagspaella.

En sådan här resa är inte bara för klimatets och naturens skull, det är också att komma nära det spanska livet, beblanda sig med spanjorer, få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Våra svenkstalande guider Bippan Norberg och Lomi Szil har bott i Spanien i 28 år och berättar om hur det är att bo där, och tar er med på utflykter in i sin värld.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera