MEDELHAVSNJUTNINGAR MED OLIVPLOCKNING

9 – 16 november 2018. Favoritresor.

Fly november till en glittrande spansk höstsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker samt en hel del ledig tid för att bara få vara – en lång siesta!

Kom närmre de lokala vanorna i Spanien. Prova den mediterranska maten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i landet. Under den här resan har vi många olika teman; medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna.

Vi bor i Albir på den Spanska östkusten Costa Blanca. Vår hotell är det lilla familjeägda Hotel Riviera precis vid havet. Albir har en mycket internationell karaktär, och många norrmän bor här. På gångavstånd har vi den charmiga staden Altea med sin vita gamla stad som klättrar upp på en kulle och krönts på toppen av kyrkan med sin blåvita kupol.

För att ta hand om oss lite extra denna vecka börjar dagarna med ett pass rörelseövningar, liknande chi gong, så vi mjukar upp och sträcker på oss innan dagens utflykt. Några eftermiddagar har vi Feldenkraisövningar, som genom enkla naturliga rörelser lär hjärnan hur kroppen fungerar optimalt.

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi mötta av vår kock Emilia Moratinos som bjuder på picknicklunch, en fröjd av smaker. För den som vill finns det möjlighet att de lediga kvällarna äta middagen på hotellet eller besöka någon av Albirs alla restauranger.

På våra utflykter strövar vi ca 6-14 km i lugn takt, med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara för klimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet, få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan och Lomi Norberg, mor och son, har bott i Spanien i 30 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld.


Stockholm - Palmernas Elche - AlbirStockholm – Palmernas Elche – Albir

Avgång tidig morgon från Arlanda och snart framme i Alicante där våra guider möter upp på flygplatsen. När vi packat in vårt bagage i bussen börjar färden mot staden Elche, som är känd för sin ”Palmeral”, Europas största palmskog eller palmoas, som tillhör Unescos världsarv. Även om ursprunget är från förhistorisk tid var det under den arabiska tiden som palmträdgårdarna nådde sin största prakt. När muslimerna erövrade den Iberiska halvön, förde de med sig denna typ av dadelpalm som vi idag kan se här. Idag finns det 200 000 palmer i Elche och vi ser palmträdgårdarna och dess unika bevattningssystem som är ärvt från Al Andalus. Vissa palmer är flera hundra år gamla, vi ser den smala stammen stiga högt upp i luften för att sedan förgyllas av trädkronan högst där uppe.

Efter besöket fortsätter vi till Albir där vi kommer bo under denna njutningsfulla resa. På bussen får vi höra om landets historia och sedvänjor. Framme i Albir installerar vi oss på hotell Riviera.


 

Sköna dagar i Albir

Våra dagar blandas mellan utflykter och sköna, lediga dagar. Det är höst nu och olivskörden är i full gång. En dag åker vi upp till Guadalestadalen och till Lomis olivlund där vi får vara med och plocka oliver. Vi lägger ut nät på marken och ställer oss intill trädet och börjar ”mjölka” det. De svarta och gröna oliverna ramlar ner på nätet. I pausen får vi prova på olika årgångar av olivolja, just från den här gården. Vi provar också oliver i olika färger och olika smaker. Efter arbetet går vi till en lokal restaurang och äter den lokala maten.


 

En annan dag åker vi till olivpressen för att se hur våra oliver förvandlas till det rinnande guldet – olivoljan. Där ser vi bönderna komma in med sin skörd och hur den sedan vägs, rensas, tvättas, mals och centrifugeras för att till slut blir till den helt färska oljan som rinner ner i flaskorna. Vi ska också se på hur man i tusentals år har pressat olja, innan de moderna pressarna kom. Vi tar en promenad, ser tusenåriga olivträd och med de knotiga stammarna som är i full produktion.


 

Vinet tillhör en annan av medelhavsnjutningarna. Vi vandrar bland vinfälten, som redan har blivit skördade och nu börjar få sina höstblad. På en bodega provar vi olika lokala viner. Det finns många olika sorters vindruvor men mest odlas här moskatelldruvan, vilken ger det söta mistelavinet. I dalen har man traditionellt torkat russin och den typiska arkitekturen vittnar om russinindustrin.


 

Och så har vi frukterna! På hösten är det mandariner, persimon, granatäpplen, meloner med mera som är mogna. Vi ser också hur apelsinerna börjar mogna på sina träd medans den japanska mispeln och mandeln får vänta länge på sin skörd. Vi besöker en biodlare och får provsmaka olika honungsorter: apelsinblomshonung, rosmarinhonung, avokadohonung, mispelhonung…De som vill kan handla med sig varor hem.


 

Under resan har vi tre dagar på egen hand för att upptäcka omgivningarna, kanske strosa bort till charmiga Altea och besöka den lokala marknaden. Stånden bågnar av frukt och grönsaker i alla färger. Försäljarna ropar ut vad de har för produkter och lokalborna går med sina shoppingvagnar ”dramaten” och gör sin veckohandling. De tar också tillfället i akt att träffa bekanta och stannar och pratar en stund. På ett annat ställe i staden hittar vi prylmarknaden med allt från kläder, väskor till verktyg och paellaformar. Man kan också ta det lokala tåget till någon annan plats, till exempel till La Villa Joyosa där man ka njuta av den charmiga och färgglada staden med dess långa sandstrand.


 

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera