Kalender

Mar
17
sön
2019
Strövtåg på Cabo de Gatas orörda stränder (Favoritresor)
Mar 17 – Mar 24 heldag

RESEARANGÖR: FAVORITRESOR

Ett vilt och isolerat kustområde i Europas soligaste landskap. Här bjuder naturen på dramatiska ockratonade bergsformer och mjuka vulkankullar som tagna ur en gammal västernfilm. Följ med till Europas längsta sträcka av orörd Medelhavskust!

Soldränkta Cabo de Gata är en ödslig halvökentrakt längst ned i södra Spaniens östligaste hörn. En kontrasternas plats med en av Europas största öken- och våtmarker med rikt fågelliv samt karstlandskap med stenformationer som liknar ett månlandskap.

Denna vecka är Medelhavet vår följeslagare med dess otaliga nyanser av blått. Platserna är fulla av historia och för 2000 år sedan anlade romarna en silvergruva och saltutvinningsbassänger här. Berbiska pirater härjade på 1700-talet och på 1800-talet ägdes allt i området av munkar. En plats med ett hårt klimat, där solen obarmhärtigt bränner nästan alla dagar på året. Platsen blev bortglömd när den stora turistinvasionen kom på 1960-talet och elen kom först 1969, asfaltvägen 1971 och telefonen inte förrän 1983! På 1990-talet insåg man vikten av att skydda området för att här inte skulle bli som stora delar av resten av den spanska kusten och det blev ett naturreservat.

När man går längs med vattenbrynet på den vidsträckta stranden och njuter av havets kluckande och den vackra ensliga miljön är det svårt att tänka sig att vi faktiskt befinner oss i Europa. Fem mil nästan obebyggd strandremsa gör platsen väldigt unik!

Apr
5
fre
2019
Vandring och yoga på Costa Blanca (Favoritresor)
Apr 5 – Apr 9 heldag

RESEARANGÖR: FAVORITRESOR

Möt våren i april på Costa Blanca i Spanien med välgörande yoga och underbara vandringar förbi apelsinlundar, vid hav och berg med hälsosam mat. Känn den härliga apelsindoften och smaka nyplockade apelsiner varje dag. Den japanska mispeln börjar lysa gul på träden och kanske hittar vi några mogna att äta. I skogen plockar vi timjan, rosmarin och sparris.

Dagarna börjar eller slutar med hathayoga som skapar balans i kroppens energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa. Vi kommer också att prova på Feldenkraismetoden – övningar som ökar självmedvetenhet och dynamisk hållning. Sedan ger vi oss ut i naturen i  odlingsdistrikten med mängder av apelsiner som lyser vackert orange mot de mörkgröna bladen, mandlar som än så länge är gröna och olivträd som snart börjar blomma. På vandringarna njuter vi av lokala läckerheter som olika sorters mandlar, fikonkaka, carobkex, julgodiset turrón gjort på mandel mm.

Apr
29
mån
2019
Apelsinblomsvandring (Favoritresor)
Apr 29 – Maj 6 heldag

RESEARANGÖR: FAVORITRESOR

Våren är de förlösande dofternas tid, då naturen ger oss löften om det som är i antågande. Vandring i bergen på Costa Blanca där lungorna fylls av frisk luft och där vi känner apelsinblommornas bedövande sötma charmera våra näsor och sinnen.

I april blommar apelsinträden och sprider sin doft över hela Alteabukten samtidigt som de bär sina orangea frukter. Blomning och frukt samtidigt! De ätliga guldgula frukterna på den japanska mispeln börjar mogna och runt omkring oss doftar det av jasmin, fänkål och solgull.

Överallt visar våren att den har kommit med nyutslagna blommor i regnbågens alla färger och även olivträden blommar sin diskreta blom. Från mandelträden kan vi provsmaka de gröna omogna mandlarna, som faktiskt är ätliga med skal och allt. Vi ser johannesbrödsträd, pinjetall, solfjäderpalmer och dadelpalmer.

Okt
4
fre
2019
Medelhavspromenader (Favoritresor)
Okt 4 – Okt 11 heldag

RESEARANGÖR: FAVORITRESOR

Promenader vid ett glittrande Medelhav.

I september/oktober har den intensiva sommarhettan lättat för att lämna plats för den lagom sköna värmen. Havet är fortfarande varmt och badbart och här förlänger vi sommaren med avslappning under solens skimrande strålar.

Detta är en resa för dig som gärna är ute och går, men inte vill göra långa vandringar. Här går vi endast 5-8 km, i lugn takt och utan större höjdskillnader. Våra promenader går längs med havet, på slingrande vägar eller stigar. Vi ser blåa nyanser så långt ögat når; mörkblått, himmelsblått & turkosblått. Det är ljuvligt att strosa längs med Medelhavet medan vi i lugn takt får lära oss mer om växter, mat och kultur i Spanien genom våra guider Bippan och Lomi Norberg.

Vi bor i Altea, en spansk småstad precis vid havet på Costa Blanca kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här; utsikten bjuder verkligen in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna.

Från Altea tar vi det lokala tåget norr- och söderut för att strosa längs med andra stränder. Vi besöker staden Denia i norr, som var en viktig exportstad för russin för över 100 år sedan, och vi följer dess strandremsa med charmiga små vita hus. Vi åker söder ut till staden La Villa Joyosa vars gamla stadsdel är kantade av hus i alla möjliga färger. Historien berättar att fiskarna som bodde i husen vid stranden började måla den i olika färger så att de, när de närmade sig sin hemstad efter att varit länge ute på havet, skulle kunna identifiera sitt eget hem redan på långt håll. I La Villa Joyosa är choklad den stora exportvaran och det doftar från stadens chokladfabriker.

Villa joyosa

Nov
8
fre
2019
Oliver & medelhavsnjutningar (Favoritresor)
Nov 8 – Nov 15 heldag

RESEARANGÖR: FAVORITRESOR

Fly november till en glittrande spansk höstsol. Medelhavstrakten bjuder på ljus, hav, berg, frukter, olivolja och vin! Under dessa dagar kombinerar vi promenader vid havet och vandringar i bergen med härliga dofter och goda smaker samt en hel del ledig tid för att bara få vara – en lång siesta!

Kom närmre de lokala vanorna i Spanien. Prova den mediterranska maten. Njut av naturen, solen, maten, siestastunden och den livsstil som sägs vara orsaken till en så hög medellivslängd i landet. Under den här resan har vi många olika teman; medelhavet, olivoljan, vinet, maten, bergen och vyerna, frukterna och promenaderna.

Vi bor i Albir på den Spanska östkusten Costa Blanca. Vår hotell är det lilla familjeägda Hotel Riviera precis vid havet. Albir har en mycket internationell karaktär, och många norrmän bor här. På gångavstånd har vi den charmiga staden Altea med sin vita gamla stad som klättrar upp på en kulle och krönts på toppen av kyrkan med sin blåvita kupol.

För att ta hand om oss lite extra denna vecka börjar dagarna med ett pass rörelseövningar, liknande chi gong, så vi mjukar upp och sträcker på oss innan dagens utflykt. Några eftermiddagar har vi Feldenkraisövningar, som genom enkla naturliga rörelser lär hjärnan hur kroppen fungerar optimalt.

Vi provsmakar läckerheter och lär oss om vad som ingår i medelhavskosten som anses vara så hälsosam. Vi går på restaurang tillsammans för att prova på lokala rätter och på våra vandringar blir vi mötta av vår kock Emilia Moratinos som bjuder på picknicklunch, en fröjd av smaker. För den som vill finns det möjlighet att de lediga kvällarna äta middagen på hotellet eller besöka någon av Albirs alla restauranger.

På våra utflykter strövar vi ca 6-14 km i lugn takt, med många stopp till att dofta, provsmaka, fotografera och få lära oss mer om natur och kultur. En resa inte bara för klimatets och naturens skull, utan också för att komma nära det spanska livet, få veta mer om traditioner, historia och nutida levnadsvillkor. Det är några njutningens dagar där solen värmer kinderna och havet är vår följeslagare. Våra svensktalande guider Bippan och Lomi Norberg, mor och son, har bott i Spanien i 30 år och berättar om hur det är att bo där. De tar med oss på utflykter in i sin värld.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera