HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR

Ingen resa planerad.

I Poqueriraravinen ligger den lilla byn Bubión, bland tre byar som klamarar sig fast på bergssluttningen. De ligger i Alpujarras, den höga betesmarken, som är sydsluttningen av Sierra Nevada masivet, som vätter mot Afrika. Där ligger den spanska fastlandets högsta topp på nästan 3500 m, och många av topparna är över 3000 m. Bubión ligger på 1300 m höjd över havet, och våra vandringar rör sig på 1200-2000 m höjd. Vandringarna är 8-15 km långa och det går upp och ner hela tiden, så bra knän är en förutsättning.

La Alpujarra

Här var en gång romarna, sedan berberna. Den typiska berbiska arkitekturen finns fortfarande kvar och just ”våra” tre byar är de bäst bevarade i hela området. Mycket tack vare att det levt ett isolerat liv ända in på 1950- talet. Då först kom landsvägen, innan var det bara gåendes eller med mulåsna som man kunde ta sig hit. Fast det var först på 1980-talet som livet på riktigt började förändra sig, från att ha varit ett fattigt jord

bruksområde för självförsörjningen till att ta emot turister. Nu är det byar med alla moderna bekvämligheter, men de har kvar sin gamla charm, sitt lokal byliv och sina branta backar!

La Alpujarra. Högfjäll snö Sus

Hit kom jag själv för första gången för ungefär 15 år sedan och jag blev helt förälskad i området. Jag kom tillbaka gång på gång med vänner och de sa till mig att här måste jag ordna resor för svenskar. ”Tänk vad de kommer att bli lyckliga, få vandra i dessa berg med de fantastiska vyerna, och sedan trötta i benen sätta sig på fiket på torget i någon pittoresk vit by och dricka en öl”, sa de. Och det har jag nu varit med om flera gånger om året i ca 12 år och deltagarna blir trötta i benen och lyckliga.

Det går upp och ner. Vissa orkar mycket och andra mindre. Så vi delar upp oss i olika grupper med olika svårighetsgrad.

La Alpujarra - Granada - Aben Humeya - Foto: Eva

En dag tar vi ledigt från vandrandet och åker till Granada, ser de moriska palatset Alhambra med sin paradisträdgård, samt har tid att på egen hand strosa i gränderna i staden.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera
%d bloggare gillar detta: