HAV OCH STRÄNDER I CABO DE GATA

18-25 mars 2018. Strövtåg.

Här vandrar vi på gammal vulkanjord, där klipporna kastar sig ner i det kristallklara vattnet som omfamnar dem med sina vågor. Små paradisiska stränder formades, men området klarade sig från turistinvasionen som tog sin början på 70-talet och som har förstört större delen av den spanska kusten. Nu är området förklarat naturskyddsområde och biosfärreservat av UNESCO.

vandrare genoveses

På sommaren fylls stränderna av turister, men på vintern kan vi ha hela stränder för oss själva.

Vi promenerar längs med sandstränder där åtskilliga filmer spelats in, både västernfilmer och filmer med afrikanska scener.  Detta på grund av den mycket speciella naturen som finns här.

matsalen paraiso

Vi bor fint på fyrstjärniga Cortijo el Pariso, paradisgården, med utsikt över havet. Härifrån utgår våra vandringa i olika riktningar, t.ex till La Isleta de Moro, den lilla fiskebyn där det traditionella fisket fortfarande är det som gäller. Havsremsan är skyddad och moderna fiskemetoder är förbjudna för att inte förstöra den viktiga poseidonian, oersättlig för syretillförseln i havet. Efter fyra nätter på paradisgården flyttar vi till det stora samhället San José, med 700 innevånare och barer och restauranger. Här bor vi på de lite enklare, men fina Hostal Santuario och vi har nära till de stora orörda stränderna.

Vi vandrar längs med havet eller in mot landet t.ex. för att titta på det gamla brunnsystemet. Detta är den plats i Europa med mest sol om året, här rostar solen obarmhärtigt jorden 3000 timmar om året. Växterna har utvecklat olika speciella system för att kunna överleva under dessa hårda förutsättningarna. Här hittar vi odlingar av agave-kaktusen (till textilfibrer, sirap och bjälkar till bygge), fikonkaktusen (för sina frukter) och espartogräset (till rep, korgar, mattor).

monsul

En dag besöker vi saltfabriken med de gamla saltbassängerna, där redan romarna började utvinna salt för två tusen år sedan. Dessa är viktiga för många fåglar som besöker dem på sin resa från norra Europa till Afrika. Vissa har valt att stanna kvar här året om, som några hundra rosa flamingos.

Varje dag gör vi längre eller kortare promenader. Väl hemma igen på hotellet kan det vara skönt att vila eller varför inte sitta en stund i solen och läsa en bok, prata eller bara vara. Här är det lätt att få känslan av att tiden står stilla.

manuel vid havet

 

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera