STROSA VID MEDELHAVET – NATUR, KULTUR OCH BAD

6 -12 oktober 2018. Strövtåg med Favoritresor.

Promenader vid ett glittrande Medelhav

I september/oktober har den intensiva sommarhettan lättat för att lämna plats för den lagom sköna värmen. Havet är fortfarande varmt och badbart och här förlänger vi sommaren med avslappning under solens skimrande strålar.

Detta är en resa för dig som gärna är ute och går, men inte vill göra långa vandringar. Här går vi endast 5-8 km, i lugn takt och utan större höjdskillnader. Våra promenader går längs med havet, på slingrande vägar eller stigar. Vi ser blåa nyanser så långt ögat når; mörkblått, himmelsblått & turkosblått. Det är ljuvligt att strosa längs med Medelhavet medan vi i lugn takt får lära oss mer om växter, mat och kultur i Spanien genom våra guider Bippan och Lomi Norberg.

Villa joyosaVi bor i Altea, en spansk småstad precis vid havet på Costa Blanca kusten. Altea är känd för sin charmiga gamla stad som med sina vita hus klättrar upp på en kulle och kröns högst upp av kyrkan med sin blåvita kupol. Man kan förstå att så många konstnärer sökt sig hit och valt att bosätta sig här; utsikten bjuder verkligen in till fantastiska motiv och stadens vänliga atmosfär gör att man genast känner sig hemma i de små trånga gränderna.

Från Altea tar vi det lokala tåget norr- och söderut för att strosa längs med andra stränder. Vi besöker staden Denia i norr, som var en viktig exportstad för russin för över 100 år sedan, och vi följer dess strandremsa med charmiga små vita hus. Vi åker söder ut till staden La Villa Joyosa vars gamla stadsdel är kantade av hus i alla möjliga färger. Historien berättar att fiskarna som bodde i husen vid stranden började måla den i olika färger så att de, när de närmade sig sin hemstad efter att varit länge ute på havet, skulle kunna identifiera sitt eget hem redan på långt håll. I La Villa Joyosa är choklad den stora exportvaran och det doftar från stadens chokladfabriker.

strand i villa joyiosaFyra dagar strövar vi längs med Medelhavets stränder. På vår väg ser vi mandelträd, palmer, agavekaktusar, johannesbrödsträd och många andra medelhavsväxter. En dag far vi upp i bergen, till Guadalestdalen. Där strövar vi ut i stillheten, ser de små byarna på avstånd och de hisnande utsikterna över ett hav av berg och med Medelhavet i bakgrunden. Vinden bär med sig doft av rosmarin och timjan och det växer oliv och mandel omkring oss.

En dag tar vi ledigt från vandrandet och har möjligheten att utforska den mysiga staden Altea på egen hand. Strosa runt i de gamla kvarteren, kika i butikerna eller besök marknaden där lokalbefolkningen möts och inhandlar veckans frukt och grönsaker. Promenera längs med strandpromenaden, drick den lokala drycken Horchata eller hitta en trevlig restaurang till lunchen. Bippan och Lomi ställer gärna upp och ger tips och idéer utifrån era önskemål.soluppgång altea

Under våra strövtåg dukar vår populära kock Emilie upp lokala läckerheter på någon vacker plats. Vi njuter av oliver, tomater, fårost, mandlar, färska grönsaker, chorizo och mycket mer. Vissa dagar går vi på restaurang tillsammans för att prova på det lokala köket. Andra kvällar får ni botanisera på egen hand bland det stora utbudet som finns i Altea.

Intreserad av kommande vandringsresor? Prenumerera på vårat nyhetsbrev!
Prenumerera